donderdag 6 augustus 2009

Kip in bamboe en roggenvleugels met huwelijkssaus








Het was vandaag onze laatste dag in Kuching want morgen (vrijdag) vliegen we zo'n 860 Km meer naar het oosten van Borneo. We verlaten Sarawak en landen rond 16u50 lokale tijd in Kota Kinabalu (Sabah).

We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om per tampang (watertaxi) de Sarawakrivier over te steken naar de linkeroever. Daar staat o.a. het 19de eeuwse Fort Margharita, door de Britse "Witte Radja's" gebouwd om de rivier en de stad te beschermen tegen aanvallers.
Het oversteken van de rivier in die wankele bootjes heeft wel iets. De kostprijs is amper 1 ringgit (20 eurocent)voor 2 personen. De bestuurders zijn allen hoogbejaarde mannen, iets wat ons even deed nadenken. Later op de dag, toen we de krotten zagen waar ze in woonden, werd het ons duidelijk. Pensioen, sociale zekerheid, ... in Maleisië stelt dit niet zoveel voor als bij ons. Het bedienen van de tampangs is overlevingseconomie voor die ouderlingen.

Het contrast tussen de linkeroever en de rechteroever is groot. Vanuit zijn planken boomhutje kijkt een van de tampangmannen recht op het Hilton hotel. Hij verdient per jaar niet eens genoeg om 1 overnachting in dat hotel te kunnen betalen. Dit zijn de werkende armen van Borneo.

Na ons bezoek aan Fort Margharita stopten we net voor de tampangsteiger aan een kleine zaak om wat vers drinkwater in te slaan. Je zweet het water hier sneller uit dan je het kunt drinken. Een sympathieke meneer was er bezig met het bewerken van dikke bamboestokken. Hij stelde zich voor als Al Fayed, eigenaar en uitbater van een pas opgestart eethuisje met de verschrikkelijke naam "Al Fayed's Daddy Recipe". Tot voor twee maanden werkte hij als verantwoordelijke catering en dranken in de lokale Holiday Inn. Maar hij had er genoeg van en was volop bezig zijn eigen zaak op te starten. Of we geen zin hadden om vanavond een tochtje over de rivier te maken en aansluitend zijn geheim recept " Kip klaargestoomd in bamboe met 15 jungle kruiden" te komen nuttigen?

Van de zonsondergang boven de rivier zagen we niets. Dit o.w.v. de zware 'haze', een mist van rook en fijn stof die afkomstig is van het afbranden van het regenwoud op het Indonesische gedeelte van Borneo. Duizenden hectaren uniek regenwoud wordt er vernield en wordt vervangen door eindeloze palmolieplantages. Palmolie die vooral door West-Europese landen opgekocht wordt om biodiesel van te maken. Ons milieugeweten wordt gesust door die biodiesel, de prijs hiervoor is o.a. de vernietiging van het meest diverse woud ter wereld.

Al Fayed is een kunstenaar in de keuken. Dat hoorden we al in de namiddag toen hij zat te vertellen over zijn gerechten. Dat proefden we des te meer toen we er 's avonds in het gezelschap van een wereldreizende Ier gingen eten.
Dit was het meest gevarieerde en het smakelijkste dat we sinds ons vertrek thuis hebben gegeten. Maleisische keuken, met liefde bereid en met graagte geconsumeerd. Op het menu stond de bamboekip met junglekruiden (gewoon zalig), 4 enorme gamba's die smolten als boter in de mond en roggenvleugels in 'huwelijkssaus' (Hij had ooit onverwacht 16 eters op bezoek uit het Hilton hotel, jonge trouwers en hun gevolg, en moest een saus improviseren met wat hij in huis had. De saus viel zo in de smaak dat hij hem verder verfijnd heeft en hem huwelijkssaus genoemd heeft.)Als visliefhebber weet ik dat er maar 2 soorten rog bestaan: hele verse rog en oneetbare rog (amoniak). Awèl, deze tropische rog viel onder de eerste categorie. Gewoon super!

We zijn nog lang blijven napraten over eten en kruiden en reizen en mensen en ...
Als je ooit in Kuching komt steek dan de rivier over. Amper 50 meter van de aanlegsteiger vind je op je rechterkant de zaak van deze meesterkok. Het is geen rijke mens als het over geld gaat, hij moet knokken om zijn gezin met 5 kinderen een toekomst te geven. Maar het is een van die mensen die met zijn talenten andere mensen rijker maakt. Rijk in de zin van eerbied voor wat je klaarmaakt en hoe je dat doet.
Met de aanwezige gasten en Al Fayed zijn we op zoek gegaan naar een betere naam voor zijn eethuis. Hij had een paar suggesties maar kon niet goed kiezen. Het is uiteindelijk "Al Fayed's Bamboe Restaurant" geworden. Doen!

Update: Met behulp van onze Ierse vriend heeft Anuan Al Fayed nu ook een website. Die kan je hier bezoeken: http://bamboochicken.freehostia.com/menu/