dinsdag 4 augustus 2009

It's bloody hot in South East Asia


Morgen vertrekken we voor dag en dauw naar het Bako National Park, een schitterend natuurgebied in de buurt van Kuching. We hopen er de zeldzame neusapen te zien. Maar qua landschap (rotsformaties, mangrovewouden, ...) is het op zich al de moeite waard. Op dit Youtube filmpje krijg je alvast een idee van wat we er gaan zien.



Vandaag is het hier echt bloedheet. In de schaduw gaan de temperaturen makkelijk boven de 40°C. Omwille van de zeer hoge luchtvochtigheid (> 90%)verdampt je zweet niet. Gevolg zijn stromen en stromen zweet die je bij de minste inspanning kletsnat maken.
Vanmorgen kozen we daarom voor een lekker lange brunch en de namiddag brengen we door in en rond het openbaar zwembad van Kuching. Energie opdoen voor onze trip doorheen het oerwoud van morgen.

Tussendoor kuieren we wat doorheen de vele straten met hoofdzakelijk Chinese ambachtslui: meubelmakers, schoenmakers, goudsmeden, ...
Moeten er nog Chinezen zijn? Er zijn er echt wel heel veel hier op Borneo. Ik herinner me van mijn bezoek aan Indonesiƫ vorig jaar dat daar de Chinezen als tweederangsburgers aanzien worden. In Maleisiƫ is dat niet zo. Er is hier een even vrolijke mix van rassen en godsdiensten als in Singapore.