zaterdag 1 augustus 2009

Chinatown





Oorspronkelijk bestond ons plan er uit om vandaag naar Pulau Ubin te varen, een eilandje voor de kust van Singapore. Maar er waren honderduizenden mensen op weg naar de Marina (haven)om te repeteren (!) voor de grote feestelijkheden in het kader van de nationale feestdag op 9 augustus. Stel je voor, bij ons hangt er nog amper iemand de driekleur uit op 21 juli. En hier gaan die honderdduizenden, en da's zonder overdrijven, allemaal in rood en wit (de kleuren van Singapore)gekleed, een week op voorhand repeteren.

Het was niet te doen om doorheen die massa te geraken en het voordeel was dat de binnenstad relatief rustig was. Wij dus naar Chinatown. Naast de Indiërs en de Maleiers zijn de Chinezen de grootste bevolkingsgroep hier. Chinatown ligt er sinds de vroege 19de eeuw en is mooi gemixt met de oude koloniale gebouwen die de stad rijk is.

Net zoals in de Indische tempels is de godsdienstbeleving bij de Chinezen zeer intens. Maar je bent er zeker welkom als bezoeker, ongeacht je geloof. Het is mooi om een Hindoe vrouw bezig te zien als ze vol respect de Chinese goden begroet.

Vanavond probeerden we nogmaals de haven te bereiken maar daar waren de repetities pas gedaan. We kwamen er in een ongelooflijk mierennest terecht. Dan maar met de supermoderne MRT (metro)terug naar de binnenstad waar we de avond al slenterend door het levendige Little India doorgebracht hebben.

Morgen laten we Singapore zijn leven verder leiden en vliegen we kort na de middag met Malaysia Airlines naar Kuching, Borneo.

vrijdag 31 juli 2009

Botanic Gardens






Na een lichte lunch (jawel, opnieuw een eetstalletje met een supervriendelijke uitbater)trokken we richting Botanic Gardens. Een aanrader zei onze oudste dochter die eerder in Singapore was. En wie zijn wij om haar advies niet te volgen ;-)

Maar het was inderdaad de moeite. Een oase van groen en rust in een wereldstad. Een orgie van geuren en kleuren met hier en daar al wat schone vogeltjes en insecten. Een voorproefje op wat we vanaf volgende week op Borneo "in het echt" gaan zien.

Little India





O wat haat ik jetlags. Mijn knappe reis (en echt-)genote kan overal slapen, maar deze jongen heeft er weer de volle pot van. Weinig geslapen vannacht, mijn lichaam zei me constant dat het nog namiddag was. En als volbloed avondmens klopt het natuurlijk niet om dan al in bed te zitten.
Maar vooral niet plooien. Vanmorgen vroeg uit bed, een fruitontbijtje bij de lokale Chinees ( zalig toch die eetstalletjes overal)en we waren er klaar voor ... dachten we.
Op de kaart konden we zien dat het amper een half uurtje stappen was naar Little India, de Indische wijk van deze multiculturele stad. Ideaal om onze stijve vliegtuigbenen te strekken. En 29°C bij een licht bewolkte hemel, wat wil je meer?

Na 10 minuten wandelen toonde de tropenzon zich plots van zijn (of is het haar?) gemeenste kant. Meer dan 35°C in de schaduw, geen zuchtje wind en een hoge luchtvochtigheid. Dit maakt van je wandeling plots een soort boetetocht. Zeker met 7 kilogram fotospullen op mijn bult. Nu, voor mooie plaatjes moet je iets overhebben.

We moesten slechts éénmaal de weg vragen (wat zijn die mensen toch allemaal gastvrij)en na een tussenstop voor vers water kwamen we in Little India aan.

Schoenen uit en op blote voeten binnen in de Sri Srinivasa Perumal Temple . We hielden ons eerst wat op de vlakte omdat er een ceremonie aan de gang was. No problem sir, please join us. Tof, we maakten ineens deel uit van die zinnenprikkelende omgeving vol wierook, kruiden, prachtige kleuren, enz... Yep, alweer een gigabyte aan kleurrijke foto's erbij ;-)

Mijn netbookje laat wat fotobewerking toe, dus begin ik vanaf nu eigen foto's te posten. Die vertellen misschien meer dan woorden.

donderdag 30 juli 2009

Singapore


We hebben een lange reisdag achter de rug. Emirates is een sublieme luchtvaartmaatschappij maar na vele duizenden kilometers was het echt wel genoeg. 6 uur naar Dubai, 4u50' naar Colombo met 1 uur tussenstop en dan nog eens 3u30' naar Singapore. Op 24uur tijd vlogen we over de Zwarte Zee, de Perzische Golf, de Arabische Zee, de Indische Oceaan en de Straat van Malakka. De wereld is zo klein.
Maar, "Emirates akbar", om 21u08 landden we op Changi, de indrukwekkende luchthaven van de stadstaat Singapore. Wat vroeger dan gepland ondanks de stevige tegenwind die er stond. Tegenwoordig kan je dit allemaal volgen op je privé console in het vliegtuig. Zelfs het opstijgen en landen volg je mee op camera's die buiten het vliegtuig gemonteerd zijn.
Weinig tijdverlies bij het ophalen van de bagage, een rustige taxirit doorheen een wel heel nette en super georganiseerde megastad van bijna 4,7 miljoen inwoners, waarvan meer dan 70% Chinezen.
We overnachten enkele dagen in de Chinese uitgaansbuurt van de stad. Een leuk en net budget hotelletje waarvan de kamerprijzen zowel per uur als per nacht aangeduid staan ;-)
Dit is pas echt reizen. Niet wegkruipen in een toeristenhotel maar je onderdompelen in het echte leven van zo'n gemeenschap.
Brugge is na 17u een dode stad. Het is al ver voorbij middernacht als ik dit schrijf en Singapore bruist nog van het leven. Zonder storend te zijn, het is hier opmerkelijk stil ondanks de massa mensen op straat. We hebben net een Dim Sum restaurantje bezocht en de vers gestoomde garnalenpakketjes en gefrituurde zeevruchten waren er overheerlijk. De serveerster sprak enkel Mandarijns, maar we hebben letterlijk met handen en voeten gecommuniceerd. En dat lukt ook.

"En hoe zit het met het weer?", vragen Belgen dan. Awel, het is hier midden in de nacht rond de 30 graden. De hoge luchtvochtigheid doet terecht vermoeden dat de evenaar hier niet zover vandaag ligt. Leve de tropen, maar het vraagt toch altijd wat aanpassing. De airco in onze hotelkamer doet stilletjes (gelukkig maar, ik heb al andere dingen meegemaakt) zijn best om ons te laten wennen.

Dubai International


Een aangename vlucht met een werkelijk perfecte service. Dat hebben we achter de rug.
Geen mooi zicht op Dubai tijdens de landing wegens nog te donker en veel wolken.
Het is hier nu 06u50 en binnen enkele ogenblikken gaan we al aan boord van de 777-300 die ons naar Singapore brengt. Veel tijd om te bloggen is er niet. De groeten aan slapend België.

woensdag 29 juli 2009

Düsseldorf airport


Na een aangename rit met de Thalys en een bloedhete pendelaarstrein naar Düsseldorf kwamen we bij de luchthaven aan. Vanuit het station word je met een leuk stukje technologie tot bij de vertrekhal gebracht. De Sky Train.
Düsseldorf Flughaven is niet meer dan een, weliswaar zeer moderne, regionale luchthaven. Genre Charleroi. Vooral low cost maatschappijen zoals Air Berlin zijn er actief. Maar Emirates brengt letterlijk wat kleur in de aluminiumgrijze hal. Sierlijke Arabische dames, heren met lange baarden, kleurrijke Indiërs, ... ze zijn alvast een voorproefje van wat ons te wachten staat.
Na de gebruikelijke veiligheidscontroles en een grondige controle van mijn camera rugzak op explosieven (!!) kwamen we in de zeer kleine transitzone terecht.
Vlug een portie veel te fijne frietjes achter de kiezen en 2 Bockwürsten om afscheid te nemen van Europa. Niet met stijl, dat geef ik toe.
Ons vliegtuig is net geland en binnen 40 minuten gaan we boarden. Een nachtvlucht is nooit echt leuk maar landen in Dubai doen we net bij zonsopgang. Hopelijk levert dat een mooi zicht op al die megalomane constructies van de Arabieren.

Dubai, here we come !

Bloggen aan 300 Km/h


Bloggen aan 300 Km/h. Dat is wat we nu letterlijk aan het doen zijn. 27 minuten geleden (13u59) verlieten we het station Brussel Zuid met bestemming Aachen Hbf. En sinds een paar minuten doet deze trein wat ze verwacht wordt te doen. We vliegen letterlijk over de rails nu de Thalys in zijn eigen bedding rijdt.
Internet aan boord van een trein, het was nog niet zolang geleden een toekomstdroom. Nu installeer je je gewoon in je comfortabele stoel, logt in op het Thalysnetwerk en bingo. Je blijft gewoon in contact met de hele wereld. Binnen een uurtje staan we in Aachen.

We zijn er vandoor.


Voilà, het is zover. De huissleutels zijn overhandigd aan de homesitters zodat onze woning veilig is tijdens onze afwezigheid. Rond de middag vertrekken we per trein/Thalys naar de luchthaven van Düsseldorf. Daar komen we aan rond 18u30. Ruim op tijd voor onze vlucht naar Dubai die om 21u20 gepland is. We vliegen met een Airbus A330-200 van Emirates. Aankomst in Dubai om 05u50 plaatselijke tijd (+ 2 uur).
Daar stappen we 2 uur later in een Boeing 777-300 van Emirates die ons, met een tussenlanding in Colombo (Sri Lanka), naar Singapore brengt. Aankomst voorzien op donderdag 30 juli rond 21u15 plaatselijke tijd (+ 6 uur).