maandag 3 augustus 2009

Een koloniaal verleden



Borneo heeft veel natuurlijke rijkdommen. Vandaag is de productie van aardolie er zeer belangrijk. Maar de Britten kwamen hier indertijd specerijen (peper), cacao en tropisch hout oogsten (of was het pikken?). Kuching was de stad van het centrale gezag van dit koloniale rijkje dat bestuurd werd door de Witte Radja's.


De geschiedenis van Sarawak is zo opwindend als een "bestseller", boordevol met wilde avonturen en romantische verhalen. Toen de Britse avonturier James Brooke in het jaar 1839 hierheen kwam, was er juist een opstand bezig tegen de Sultan van Brunei, want hij regerde het land. James Brooke koos de kant van de Sultan en hielp hem om deze opstand neer te slaan. Als dank maakte de Sultan hem in 1841 radja van Sarawak. Daarna volgde zijn neef Charles hem in het jaar 1868 op. Op de troon zat nu de tweede zogenaamde "Witte radja van Sarawak". Daarna volgde zijn oudste zoon Charles Vyner hem op in het jaar 1917 en dat was de laatste van deze stam. (bron: http://www.visitmalaysia.nl/sarawak.htm )


In de stad zijn heel wat koloniale gebouwen bewaard en ze zijn nog steeds in gebruik. En de Britten ...? Die logeren nu in het Hilton Hotel.


Een overblijfsel van de koloniale tijd zijn de riviertaxi's. Bij gebrek aan bruggen over de Sarawak rivier moet je gebruik maken van de Tampangs, een soort sampans die je voor een prikje over de rivier vervoeren. Morgen proberen we die uit.