Borneo is een eiland in Zuidoost-Azië. Met een oppervlakte van ongeveer 744.108 km2 is Borneo het op twee na grootste eiland van de wereld. Alleen Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter.
Drie nationale staten hebben er grondgebied:
Demografie
Taal
Op Borneo worden veel verschillende talen gesproken, vooral Malayo-Polynesische. Sarawak kent 47 talen, Sabah 54, Kalimantan 83 en Brunei 17.
Geografie
- Het zuidelijke, grootste deel van het eiland behoort tot de Republiek Indonesië, en heet officieel Kalimantan.
- De grootste oppervlakte in het noorden van het eiland behoort tot Maleisië. Dit Oost-Maleisië bestaat uit Sabah, het noordelijke deel van het eiland, en Sarawak, dat in het noordwesten ligt. Sabah en Sarawak worden gezamenlijk ook wel Maleisisch Borneo genoemd.
Ten noordwesten van het eiland ligt de Zuid-Chinese Zee, ten noordoosten de Suluzee, ten oosten de Celebeszee, ten zuidoosten de Straat Makassar ten zuiden de Javazee en ten slotte ten zuidwesten de Straat Karimata.
Natuur
Ooit was heel Borneo bedekt met tropisch regenwoud. Sinds de jaren 60 echter, is bos in een ongekend tempo gekapt.Vooral het laaglandregenwoud, de meest soortenrijke wouden, heeft het het meest te verduren gehad, waardoor er nu slechts kleine stukken ongerept laaglandregenwoud over zijn gebleven, voornamelijk in de nationale parken in Borneo. Vanaf 1980 is 80 % van het primaire woud in Borneo verdwenen, dit cijfer ligt nog hoger voor het laagland regenwoud op Borneo, het woud met de meeste biodiversiteit. Het grootste gedeelte van Borneo is momenteel gedegradeerd door houtkap en/of platgebrand voor palmolie plantages. Bovendien maakt houtkap het bos extra gevoelig voor branden. Zo ging in 1997 en 1998, tijdens de El Ninõ 120.000 km2 bos in vlammen op. Dit zorgde voor 40 % van de globale uitstoot van CO2 in dat jaar, en bovendien zorgde de rook en smog voor miljarden euro's aan schade op in omringende landen. Enkele bekende parken in Borneo zijn Danum Valley en Imbak Canyon.
Flora
De bossen van Borneo bevatten zeer veel soorten. Doordat er jaarlijks meer dan 2500 mm regen valt, is de diversiteit aan flora zeer groot. Eén hectare primair laaglandregenwoud in Borneo kan wel 300 soorten bomen bevatten, terwijl heel Engeland "slechts" 25 soorten bevat. Borneo kent 15.000 plantensoorten, en waarschijnlijk ook vele onontdekte plantensoorten. De laaglanden worden gedomineerd door de dipterocarp bomen, een familie bomen bestaande uit honderden soorten. Deze bomen zijn ook zeer gewild voor hun hardhout. De dipterocarp bomen zijn de grootste regenwoud bomen ter wereld. Sommigen kunnen wel 90 meter worden.
Fauna
Onder andere de Borneodwergolifant, de Sumatraanse neushoorn, de nevelluipaard en de orang-oetan hebben hier hun leefgebied in een van de rijkste natuurgebieden in de wereld.
Op 19 december 2006 werd bekendgemaakt dat onderzoekers in 2006 meer dan vijftig nieuwe dieren en planten op dit eiland hadden ontdekt, aldus het Wereld Natuur Fonds. Het bleek om dertig vissoorten, twee soorten boomkikkers, zestien gemberplanten, drie boomsoorten en een plantensoort met grote bladeren te gaan. Doordat het merendeel van de dieren in tropisch regenwoud in het bladerdak leeft, en het bladerdak één van de minst ontdekte ecosystemen zijn - we weten nog meer van de oppervlakte van de maan dan van deze leefomgeving - zullen er waarschijnlijk nog steeds soorten ontdekt worden.
Klimaat
Het eiland heeft een tropisch klimaat. Borneo kent geen seizoenen, en heeft zeer veel regenval, verspreid over het hele jaar. Hoewel Borneo een officieel nat en droog seizoen kent, regent het gewoon het hele jaar door.
Bron: Wikipedia